16.12.02
Lundefuglen
Fratercula arctica.
Udbredelse.
Lunden, også kaldet søpapegøjen er en fugl af
alkeslægten. Den ruger i store kolonier, i huler og underjordiske gange, mange
fugle hver gang. Verdensbestanden vurderes til 15 millioner fugle. De er
fordelt på større og mindre kolonier ved Islands kyster og på samtlige øgrupper
i nordatlanten. Den færøske bestand er på omkring 1 million fugle. Desuden er
der større kolonier ved kysterne af Irland, Skotland, England og Norge, men
bl.a. omkring Lofoten (hvor lundehunden havde sit virke) er bestanden alvorligt
truet p.g.a. fødeknaphed. Desuden er der mindre kolonier i det nordøstlige
Amerika samt de arktiske egne af Grønland, Svalbard og Nordrusland.
Lunden er en trækfugl, efter yngletiden spreder
fuglene sig i august/september ud over Nordatlanten, mod syd til De Kanariske
Øer, og ind i Middelhavet. De returnerer til kolonierne i perioden slutningen
af marts til starten af maj. Ungfuglene tilbringer de første to år til havs.
I Danmark kan være heldig at træffe enkelte
fugle ved den jyske vestkyst hvis de med kraftige vestlige vinde er blevet ført
ind med de danske kyster.
Udseende.
Lundefuglen er nok mest kendt i dens sommerdragt p.g.a det flotte stribede (rødt, gult og gråblå) næb som den har der. Den har lysegråt "ansigt”, sort "halsbånd" og er hvid på undersiden. På oversiden er den sort og den har røde ben. Når den skifter til vinterdragt bliver kinderne mere mørkegrå, næbet bliver mindre og svagere farvet (den "fælder" nogle næbplader) og dens ben bliver mindre skrigende i farven. Ungfuglen kan godt ligne den voksne fugl i vinterdragt da dens næb tager nogle år om at vokse sig stort.
Yngleforhold:
Lundefuglene yngler første gang når de er 4-6
år gamle. Lunden kommer til fuglefjeldet i marts-april måned. Der finder de en
mage. De danner tit par med den samme mage år for år. De hjælper begge to med
at udgrave en redegang i en græsskråning eller bruger en udgravning fra
tidligere år. De kan også bruge naturlige hulrum. Hunnen lægger et æg ca. midt
i maj måned og det tager ca. 39 dage at ruge det ud, gøres fortrinsvis af
hunnen. Når ungerne er 38-40 dage gamle, må de selv klare sig.
I gode år er ungen måske så fed og tyk, at den
ikke kan komme ud af redegangen, men efter er par dage uden mad, taber den sig
så meget at den kan komme ud. Den kan endnu ikke flyve og puffes ud over
fjeldsiden af forældrene, hvilket er en noget ublid medfart. Mange havner da
også på klipperne eller strandens sten, og bliver slået ihjel. Disse
forulykkede fugle indsamles af lundehunden. De gamle fugle kan også gå foran
ungen kaldende og lokkende for, på denne måde, at føre ungen ned til vandet.
Når ungen bliver puffet ud, kan forældrene finde på at tage ungen i vingerne,
eller flyve ind under den, og ligesom at hjælpe den ud fra klipperne.
Lunden forlader fuglefjeldet omkring 23. august.
Inden de igen forlader fuglefjeldet, renser fuglene de tomme redegange for
efterladenskaber, der bæres ud i det stærke næb og begraves under sten eller
mos, således at redegangene er rene, når fuglene ankommer igen næste forår.
Føde:
Lunden lever fortrinsvis af fisk men de tager også en del krebsdyr. Normalt fanger den sit bytte på få meters dybde. De to halvdele i lundens næb åbner sig parallelt i forhold til hinanden og i dens gane sidder bagudrettede hornpigge, så fuglen kan bære op til 60 små fisk tilbage til reden efter hver fangsttur.
Fangst og brug af fuglene.
Området ved Lofoten.
De år hvor fiskning og landbruget slog fejl
var det lundefuglefangsten som blev befolkningens redning. Man gik aldrig en
vinter i møde uden flere tønder saltet fuglekød i huset. Alke og lomvie var
maden men lundlota var godterne. Mens de saltede alke og lomvie, så ville de
helst havde lunden fersk, den blev hængt til tørre ligesom fisk på et stativ.
Der var bestemte skikke forbundet med lundefangsten. Fangsten af
lundefugleunger begyndte i starten af august og varede 2-3 uger. De næsten
flyvefærdige unger blev kaldt Lundlota eller tole. De måtte ikke tages mens de
endnu havde dun på ryggen for så var de ikke brugbare. De fleste unger forlader
fjeldet sammen med deres forældre men der blev altid nogle tilbage, de var
enten født sent eller dårligt udviklede. Jagten på disse blev kaldt
"syrtolfangst" fordi disse var magre og blev kogt i en blanding af
mælkesyre og vand for at få en bedre smag.
Hverdagsmaden kunne være rundlunde, som var
parteret stegt lunde, eller lundsodd - en suppe, hvor kødet var pillet af
benene og lagt tilbage i suppen. Søndagsmaden var tolen. Tolen blev skrabet ren
for fjer og dun, skindet skulle blive på fuglen, det foregik med en speciel
kniv. Derpå blev de kogt længe og godt, derefter blev de åbnet langs ryggen med
en skarp kniv, bredt ud og stegt under pres. Til presset blev brugt et stykke
træ og en sten, her var der også en speciel sten (tolstenen) og et specielt
stykke træ (tollokket) der blev brugt. Lige før serveringen blev de brunet i
ovnen under stærk varme, så de blev helt sprøde.
Lunden var altså en delikatesse for
befolkningen, men det siges dog at det som alt anden smagte af fisk, da lunden
lever af fisk. Da lundefangsten kun kunne foregå i en meget begrænset periode,
så nedsaltede og tørrede man fuglene så man havde mad til hele året.
Da lundefangsten foregik i august hvor man også
havde høstarbejde, var det kvinder og børn som måtte klare at skaffe denne del
af husholdningen. Det berettes af en ældre kvinde fra Mostad: " Vi tog til
fjelds når dagens arbejde var fra hånden, og vi var færdige med
aftenmalkningen. Som oftest gik jeg alene. Af og til kunne jeg tage nogle af de
største børn med. Vores hus havde to hunde, - en tæve og en hanhund. Fangsten
af den voksne lunde fandt for det meste sted om foråret. Lunden kom til
fuglefjeldet i de sidste dage af april, og fangsten tog til i de første dage af
maj. Midt i juni stoppede fangsten gerne. Da var vi ca. 14 dage inde i
rugetiden, og fuglene var da så magre at de blev kaldt blålunder, fordi når de
blev ribbet så skinnede kødet igennem skindet, hvor de ellers havde et gult
fedtlag ".
Vigtigt for befolkningen var også lundens dun,
de var ligeså fine som edderdun, og de gav et kærkomment tilskud til indtægten
fra fiskeri og smålandbrug. Man regnede gerne med at der gik 50 fugle til et
kilo fjer og dun. Alle havde dundyner og puder. Dun og fjer var en handelsvare
som man kunne byttede med.
Hundene og fuglene.
Man mente at de små tæver var bedst til at
fange (hente ud af redegangene) lundeungerne, mens hanhundene var bedst til de
voksne fugle.
Lundefuglen var ikke en rolig fugl der bare sad
og ventede på at skæbnen skulle indhente den. Dens kraftige næb er et godt
våben og den har temperamentet er i orden, så det er sket at det var lunden som
trak det længste strå og en blodig og slukøret hund er vendt hjem fra fjeldet.
Hvis en hvalp mødte en sådan fugl på sine første ture, kunne den blive bange
for at gå på fjeldet. Det er også sket at en hund er gået ind i en redegang
hvorfra den har været for tyk til at kunne komme ud igen og man har troet den
var gået til da man ikke har kunnet finde den, men et stykke tid efter vendt
den tilbage i en noget mere slank udgave. Hvis det viste sig at hunden ikke
kunne krybe ind i gangene p.g.a. for lav højde, så lagde den sig på siden og
pressede sig videre. I denne stilling kom de indre tæer den til nytte, uden dem
ville hunden ikke kunne få fodgreb. Når den lå sådan var det udelukkende den
indre fod, der fik greb om underlaget.
Kilder:
Orientering til hvalpekøbere om den Norske
Lundehund. Skrevet / samlet af Inger Kristiansen.
Lundehund og Lundefangst. Dag Sørli, særtrykk
av årbok for Norsk skogbruksmuseum 1967-1971
Fugle i Nordatlanten. Søren Sørensen / Dorete
Bloch.
Nordens fugle. Benny Génsbøl.
Tilbage til siden om Norsk
Lundehund